vrijdag 21 juni 2013

Wie was Gilles de la Tourette?





Georges Albert Eduard Brutus Gilles de la Tourette en is geboren op 30 oktober 1857, hij was de oudste van 4 kinderen en altijd goed in school. Ondanks dat geen van beide ouders een carrière in de medische wereld hadden, was Georges aan de studie geneeskunde begonnen. Hij was toen slechts 16 jaar. Hij studeerde aan de universiteit van Poitiers, een stad 347 km ten zuidoosten van Parijs. Toen Georges 24 jaar was, besloot hij naar Parijs te verhuizen om daar zijn studie voort te zetten.

Vanaf 1884 werkte Georges bij J.M Charcot, een Franse arts die wordt beschouwd als de grondlegger van de neurologie. Tijdens zijn studie bracht Georges een aantal wetenschappelijke publicaties uit en ook een drietal boeken. Deze waren met name gericht op excentrieke bewegingen, hysterie. Hierbij moet je denken aan mensen die plotselinge bewegingen maken die niet verklaard zijn en hierbij soms ook obscene woorden uitspreken. In 1885 publiceerde hij voor het eerst iets over deze aandoening. Sindsdien heet het deze aandoening het syndroom van Gilles de la Tourette.

Zijn privé leven maakte in 1887 een wending, toen trouwde hij met zijn nicht Marie Detrois. Met haar zette Georges twee zonen op de wereld, waarvan er helaas één is komen te overlijden in het jaar 1893. De precieze reden voor het overlijden is niet bekend.

In hetzelfde jaar werd Georges door een van zijn patiënten, een jonge vrouw, in de nek geschoten. De reden hiervoor was dat de jonge vrouw dacht dat zij haar verstand verloren had nadat Georges haar onder ongewenste hypnose had behandeld en een schadevergoeding eiste. Er werden 3 schoten gelost, waarvan er eentje voor blijvende uitvalsverschijnselen zorgde. Langzaam aan ging Georges gezondheid achteruit en ook maakte hij ernstig depressieve perioden mee. Vanaf 1901 werd Georges arbeidsongeschikt en verslechterde zijn gezondheid steeds meer. Door zijn achteruitgang, kreeg hij onder andere last van een spraakstoornis en progressieve dementering.

Op 22 mei 1904 overleed Georges Albert Eduard Brutus Gilles de la Tourette in de leeftijd van 46 jaar. 

Bron: Buitelaar, J. K. (1996), Syndroom van Gilles de la Tourette: een leidraad voor diagnostiek en behandeling. Assen: Van Gorcum & Comp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten