vrijdag 21 juni 2013

Complicaties van de behandelingen



Naast het feit dat er veel middelen zijn die kunnen helpen om de aandoening dragelijker te maken, brengen deze helaas ook wel eens complicaties met zich mee. Een overzicht van de complicaties bij de betreffende behandelingen is hieronder weergegeven.

Complicaties bij Gilles de la Tourette
De gevolgen van de behandelingen verschillen per individu en per gekozen behandeling. Afgezien van de bijwerkingen van medicatie, verdwijnen ook hiermee de symptomen zelden helemaal en zijn de effecten op langere termijn teleurstellend. Ook gezien de matige effecten van de therapieën is het van belang dat patiënten de problematiek leren accepteren en leren hanteren. Mede door onbegrip van de omgeving kunnen naast deze stoornis, gevoelens van schaamte, angst en depressie ontstaan.

Botox is ook niet altijd zonder enige risico. De geïnjecteerde oplossing kan verspreiden naar de nabijgelegen spieren. Hierdoor worden de spieren tijdelijk verzwakt en/of kunnen er krampen ontstaan. Dit resulteert in hangende oogleden, slikstoornissen, oorontsteking, infectie en een stijve nek.

Bij hersenstimulaties zijn de complicaties en gevolgen nog niet helemaal bekend. Alhoewel bij 60% van de behandelde patiënten de symptomen verminderden, zijn er ook patiënten die na een hersensstimulatie depressief  worden en bij sommige patiënten  kunnen er zelfs cormobide  persoonlijkheidsstoornissen optreden, waardoor het kwaliteit van leven nog slechter  kan worden dan voor de operatie. Tevens zijn de lange termijn effecten van de behandeling nog onbekend.

Cannabis is niet alleen pijnstillend, maar ook een psychoactief middel. (middel die het gedrag en de beleving beïnvloeden) Bij depressie, schizofrenie of andere psychische aandoeningen kan het gebruik van wiet de psychische klachten juist verergeren.

Bij neurofeedback is de effectiviteit cumulatief en permanent. Soms is er tussen een trainingssessie een terugval mogelijk, maar dit kan voorkomen worden door de frequentie van de sessies te vergroten (minder tussenliggende tijd tussen de sessies door). Een bijkomende voordeel van neurofeedback is dat de patiënt (mits de behandeling aanslaat) minder medicijnen  hoeft te gebruiken, wat zich weer vertaald in minder bijwerkingen.

Bronnen:
 Cath, D.C., Meynen G., de Jonge J.L, & van Balkom, A.J.L.M. (2008). Antipsychotica in de behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette: een literatuuroverzicht. Tijdschrift voor Psychiatrie, 50 (9), 593-602.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten